30 Kasım 2008 Pazar

Türklerin tarih sahnesine çıkışları Orta Asya'dır. Orta Asya'nın sınırları, Doğuda Kingan Dağları, Batıda Hazar Denizi, Güneyde Himalaya Dağları, Kuzeyde Sibirya'dır.
GÖÇLERİN SEBEPLERİ:
1)- Nüfus artışı ve toprakların yetersiz kalışı,2)- Olumsuz iklim şartları(Kuraklık, şiddetli kışlar)3)- Kendi aralarında ve diğer kavimlerle olan mücadeleler4)- Salgın hastalıklar5)- Türklerin Cihan hakimiyeti düşüncesi(Güneşin doğduğu yerden, battığı yere kadar her yeri fethetme arzusu)
GÖÇ YÖNLERİ:
Kuzeye Gidenler, Sibirya'yaDoğuya Gidenler, Çin ve Uzakdoğu ülkelerineGüneye Gidenler, Hindistan, Afganistan ve Çin'eBatıya Gidenler, İki yol izlememişlerdir. Bir kısmı Hazar Denizinin kuzeyinden Karadeniz'in kuzeyine ve Avrupa'ya, Diğer kısmı ise Hazar Denizinin güneyinden İran, Irak, Suriye, Mısır ve Anadolu'ya göç etmişlerdir.
GÖÇLERİN SONUÇLARI:
1)- Orta Asya kültür ve Medeniyeti dünyanın değişik bölgelerine taşınmıştır.2)- Göç etmeyip, Orta Asya'da kalan Türkler, ilk Türk Devleti olan Asya Hun Devleti'' ni kurmuşlardır.3)- Göç eden Türk boyları gittikleri yerlerde yeni Türk Devletleri kurarlarken, oralardaki bazı devletleri de yıktılar.

Bu metin www.sosyaldersleri.com adlı siteden alınmıştır.

Hiç yorum yok: